baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia polska

  • Czas gotowania : 20 Min



Kuchnia polska znana i ceniona jest w całej Europie. Może się pochwalić wspaniałymi potrawami oraz długą tradycją. Czym wyróżnia się kuchnia polska? Jakie przepisy zajęły wyjątkową pozycję w jej dziejach?
Szczególnie ciekawe potrawy miłośnicy tradycyjnych przysmaków mogą znaleźć na polskiej wsi. Tu kulinarne tradycje Słowian są doskonale widoczne do dziś. Kasze, mąki oraz groch do dziś zajmują w niej bardzo ważne miejsce. Wędzone mięsa i wędliny to kolejne przysmaki, które na polskich stołach zyskały uznanie już w czasach słowiańskich.
Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia ludowa? Jest ona smaczna i prosta, oparta na tych produktach, których dostarczały pobliskie lasy oraz pola. Sól oraz zioła w tej diecie odegrały ważną rolę, a i dziś są one bardzo ważnymi przyprawami. Kuchnia polska to jednak nie tylko menu znane mieszkańcom wsi. To również bardziej „światowa” kuchnia dworska, w której chętnie sięgano po nowinki pojawiające się na europejskich dworach. Dobrym przykładem mogą być tu przyprawy korzenne, z których tak chętnie korzystali możniejsi panowie.
Do dziś kuchnia polska chętnie sięga po stare i sprawdzone przepisy. Nadal cenione są staropolskie zupy, wśród których ważne miejsce zajmuje barszcz czerwony oraz grochówka. Pierogi i kołduny, dania z kapusty oraz aromatyczne kiełbasy to kolejne ważne składniki, którymi polska dieta zachwyca gości w Europy od lat.