baner cook&love wejście do sklepu

Fasolka szparagowa




Sięgamy po nią chętnie, a dania z jej udziałem cieszą się ogromną popularnością w całej Europie. Fasola to smaczny, pożywny i zdrowy przysmak, który jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Dlaczego warto po nią sięgać? Bo liczne przepisy z jej udziałem pozwalają na stworzenie niezwykłych potraw. Wprowadza ona do naszej diety nie tylko urozmaicenie, ale i ogromne wartości odżywcze. Co warto wiedzieć o fasoli?
Fasola najprawdopodobniej pojawiła się w Europie w wyniku wypraw Krzysztofa Kolumba. Wiadomo, że już w wieku XVII stała się ona jednym z ważniejszych przysmaków jakimi mogła się pochwalić kuchnia polska. Popularna i szanowana jest zresztą w naszych domach do dziś. Znana jest zarówno fasolka szparagowa, jak i wysuszone nasiona fasoli.
Fasola szparagowa może stać się ważnym składnikiem naszej diety i z pewnością warto włączyć ją do swego menu. Jest zdrowa i smaczna, dość pożywna, a ponieważ nie zawiera zbyt wielu kalorii, chętnie sięgają po nią osoby w trakcie diety odchudzającej. Znaleźć w niej można wiele cennych dla zdrowia składników, wśród których wyróżniają się witaminy z grupy B oraz witamina C. Fasola mająca postać ziaren jest przede wszystkim wyjątkowo sycąca. Znajdują się w niej cenne białka oraz minerały, nie brak tu również tak ważnych dla dobrej formy witamin z grupy B. Niestety, dania z taką fasolą są bardziej kaloryczne i dość ciężkostrawne, zatem osobom borykającym się ze zbędnymi kilogramami zaleca się rozsądne podejście do takich potraw. Jakie przepisy z fasolą w roli głównej cieszą się największym powodzeniem? Fasola jest ważnym składnikiem wielu sałatek oraz zup od lat jednak najważniejszym daniem z jej udziałem jest słynna fasolka po bretońsku.

Fasolka szparagowa przepisy kulinarne: