Fasolka szparagowa
Sięgamy po nią chętnie, a dania z jej udziałem cieszą się ogromną popularnością w całej Europie. Fasola to smaczny, pożywny i zdrowy przysmak, który jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Dlaczego warto po nią sięgać? Bo liczne przepisy z jej udziałem pozwalają na stworzenie niezwykłych potraw. Wprowadza ona do naszej diety nie tylko urozmaicenie, ale i ogromne wartości odżywcze. Co warto wiedzieć o fasoli?
Fasola najprawdopodobniej pojawiła się w Europie w wyniku wypraw Krzysztofa Kolumba. Wiadomo, że już w wieku XVII stała się ona jednym z ważniejszych przysmaków jakimi mogła się pochwalić kuchnia polska. Popularna i szanowana jest zresztą w naszych domach do dziś. Znana jest zarówno fasolka szparagowa, jak i wysuszone nasiona fasoli.
Fasola szparagowa może stać się ważnym składnikiem naszej diety i z pewnością warto włączyć ją do swego menu. Jest zdrowa i smaczna, dość pożywna, a ponieważ nie zawiera zbyt wielu kalorii, chętnie sięgają po nią osoby w trakcie diety odchudzającej. Znaleźć w niej można wiele cennych dla zdrowia składników, wśród których wyróżniają się witaminy z grupy B oraz witamina C. Fasola mająca postać ziaren jest przede wszystkim wyjątkowo sycąca. Znajdują się w niej cenne białka oraz minerały, nie brak tu również tak ważnych dla dobrej formy witamin z grupy B. Niestety, dania z taką fasolą są bardziej kaloryczne i dość ciężkostrawne, zatem osobom borykającym się ze zbędnymi kilogramami zaleca się rozsądne podejście do takich potraw. Jakie przepisy z fasolą w roli głównej cieszą się największym powodzeniem? Fasola jest ważnym składnikiem wielu sałatek oraz zup od lat jednak najważniejszym daniem z jej udziałem jest słynna fasolka po bretońsku.
Fasolka szparagowa przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze