baner cook&love wejście do sklepu

Kapary

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 20 Min



Pochodzące z obszarów śródziemnomorskich kapary już dawno stały się popularne w kuchni europejskiej. Znane są one przede wszystkim jako zamknięte jeszcze pączki kwiatowe, które sprzedawane są jako marynaty. Solone, zalane winem lub octem – w takiej formie kapary najczęściej pojawiają się na naszych stołach. Lekko gorzkie, nieco pikantne – oto smak, za który świat pokochał kapary już dawno. Jako przyprawa, jako roślina lecznicza oraz jako cenny przysmak kapary cenione były już przed wiekami. Już w okresie średniowiecza kapary były zalecane tym, którym dokuczały problemy z trawieniem. Choć my znamy je głównie jako marynatę, w wielu kuchniach europejskich kapary to uniwersalna przyprawa. Ciekawe przepisy na dania doprawione w taki właśnie sposób można znaleźć w kuchniach bałkańskich oraz śródziemnomorskich. Tu kapary są stosowane m. in. jako dodatek do licznych sosów. Pasują one jako dodatek do ryb oraz niektórych mięs, dodawane są też do wielu sałatek. Do majonezów czy potraw z sera również pasują idealnie. Drobno posiekane kapary, dodane do niektórych potraw pod koniec smażenia lub gotowania, mogą w istotny sposób zmienić smak sporządzanych potraw i przemienić je w dania wyjątkowe.

Kapary przepisy kulinarne: