Wieprzowina
Wieprzowina to ciągle jeden z najchętniej wykorzystywanych w naszej kuchni gatunków mięsa. Faktem jest, że wieprzowina nie jest niestety najzdrowszym mięsem. Na tym tle zdecydowanie lepiej wypada mniej tłuste mięso z indyka albo kurczaka. To jednak nie znaczy, że koniecznie trzeba wykluczyć wieprzowinę ze swej diety. Jak w wielu innych przypadkach wskazany jest jednak umiar.
Jak wspomnieliśmy, wieprzowina jest bardzo popularnym gatunkiem mięsa w naszym kraju. Można to łatwo wytłumaczyć. Przede wszystkim jest bardzo smaczna, soczysta i do tego stosunkowo łatwa do przygotowania. Plusem jest także przystępna cena wieprzowiny. Minusem natomiast jest wysoka kaloryczność niektórych tłustych części tego mięsa, chodzi m.in. o łopatkę, boczek, żeberka oraz oczywiście słoninę. Choć spożywana w nadmiarze wieprzowina przyczynia się do podwyższenia cholesterolu, trzeba zaznaczyć, że także i ten gatunek mięsa ma wiele wartościowych składników odżywczych. Mięso wieprzowe zawiera sporo potasu, fosforu, magnezu oraz żelaza. To także dobre źródło witamin E, A, D oraz z grupy B.
Co więcej, mięso wieprzowe jest źródłem białka, które jest przecież budulcem naszego ciała. Z tego względu wieprzowina może być spożywana, oczywiście w ograniczonych ilościach, również przez te osoby, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Wybierając mięso wieprzowe, warto zwrócić uwagę na to, czy na pewno jest świeże. Świeża wieprzowina powinna mieć zdrowy, różowy kolor. Ten gatunek mięsa może być zarówno pieczony, jak i smażony. Bogatym smakiem zaskakuje także wieprzowina grillowana.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze