baner cook&love wejście do sklepu

Ormiańskie zupy na każdą okazję

Czym może zaskoczyć kuchnia ormiańska? Jej charakterystyczną cechą są pożywne i proste przekąski oraz dania z ryb i baraniny. Ważne miejsce w tej tradycji kulinarnej zajmują jednak i zupy, a liczne przepisy sprawiają, że te potrawy mogą zaskoczyć swą różnorodnością. Czym wyróżniają się ormiańskie zupy?
Zupy, którymi może zachwycić kuchnia ormiańska, są bardzo zróżnicowane. W tej tradycji kulinarnej stosuje się różne wywary, począwszy od mięsnych i warzywnych, aż po wywary z grzybów lub ryb. Często spotkać się tu można również z zupami sporządzanymi na słodkim lub zsiadłym mleku bądź też na maślance. Zaskoczyć może również bogactwo tych składników, które dodawane są do wywarów. Zupy ormiańskie mogą składać się z warzyw, choć popularnym dodatkiem do nich są kasze oraz makarony. Znane są również przepisy na zupy z owocami. Wszystkie łączy jedne – są smaczne i pożywne.
Co więcej – zupy ormiańskie można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jako chłodniki podawane są w szczególności zupy owocowe oraz te, które przygotowano na zsiadłym mleku lub maślance. W Polsce z pewnością mogą się one sprawdzić w czasie letnich upałów, a z całą pewnością mogą stać się miłą odmianą w codziennym menu.
W Armenii do najpopularniejszych zup należą te z baraniny, wśród których ważne miejsce zajmuje bozbasz oraz putuk. Z baraniny może powstać również ciekawa zupa mięsna z owocami, w której pojawiają się śliwki suszone oraz jabłka. Z wołowiny sporządzić można ciekawą zupę ryżową z warzywami lub zupę z dyni z pulpetami. Znane są również przepisy na zupę z wołowiny z pigwami lub z suszem morelowym, ciekawie prezentuje się również zupa z wołowiny ze szpinakiem. Z kury powstaje ciekawa zupa tarońska, do której dodawana jest kasza perłowa oraz warzywa, popularny jest również rosół z makaronem lub mięsnymi pulpetami. Z bardziej unikalnych potraw na uwagę zasługuje spas, sporządzany ze zsiadłego mleka, ryżu i mięty oraz tanapur z maślanki i kaszy manny. Na gorące dni może przydać się przepis na chłodnik ze zsiadłego mleka i zielonych ogórków z zieloną pietruszką oraz kolendrą. Słodką zupą, którą również można delektować się w okresie letnim, jest anyszapur, sporządzany z suszu morelowego oraz czamczarak z moreli, morwy oraz rodzynek. Doprawiony cynamonem smakuje wyśmienicie.

Kuchnia ormiańska może się pochwalić szerokim asortymentem tak popularnych w Polsce zup. Na zimowe mrozy zupa mięsna, a na upały – chłodnik z mleka lub owoców. Ormiańskie przepisy na smaczne i pożywne zupy można dopasować do każdej okazji i pory roku. Smakują wyśmienicie zawsze i każdemu.

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz