Do przygotowania ketchupu użyj świeże pomidory. Ketchup można przechowywać w lodówce nie dłużej niż miesiąc.
Porada:
Z wyciskarką Kuvings Silent Juicer wypróbujesz każdy przepis w łatwy i przyjemny sposób.
Do przygotowania ketchupu użyj świeże pomidory. Ketchup można przechowywać w lodówce nie dłużej niż miesiąc.
Porada:
Z wyciskarką Kuvings Silent Juicer wypróbujesz każdy przepis w łatwy i przyjemny sposób.
Ocena przepisu
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(4.5 / 5)
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Na naszym blogu prezentujemy ciekawe, inspirujące i zdrowe przepisy kulinarne, relacjonujemy podróże kulinarne oraz przedstawiamy pomocne porady kuchenne. Zapraszamy do lektury naszej internetowej książki kucharskiej! :-)
© 2014-2020 Blog kulinarny Cook and Love. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ciekawe przepisy kulinarne. Internetowa książka kucharska.
Już jakiś czas temu dietetyczny światek obiegła szokująca wiadomość: ketchup zdrowszy od świeżych pomidorów! Ci mniej ciekawscy od razu chwycili za łyżki, ci bardziej ciekawi zaczęli zadawać pytania. Dlaczego zatem ketchup jest lepszy od świeżego pomidora i czy możemy powiedzieć, że ketchup rzeczywiście jest zdrowszy? Odpowiedź niestety nie jest jednoznaczna.
Faktem jest, że pomidor w przetworzonej postaci jest lepszym źródłem potasu, aniżeli „zwykły” pomidor. Ponadto zawiera znacznie więcej cennego likopenu, który jest antyoksydantem. Jak zapewne wszyscy wiemy, antyoksydanty chronią nasz organizm przed szkodami wyrządzanymi przez wolne rodniki, a tym samym opóźniają proces starzenia czy chronią przed chorobami nowotworowymi.
Czyli może jednak zamiast kanapki z pomidorem zjeść kanapkę z ketchupem? Niekoniecznie. To, czy ketchup rzeczywiście okaże się lepszym rozwiązaniem niż świeży pomidor zależy od kilku czynników. Przede wszystkim jest to związane z recepturą ketchupu, która w zasadzie nie powinna wybiegać poza: koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól kuchenną, ziele angielskie, goździki, cebulę i inne przyprawy naturalne. Producenci niestety często dodają do ketchupów substancje dodatkowe, które być może poprawiają walory smakowe i obniżają cenę, lecz mają zdecydowanie niekorzystny wpływ na nasz organizm. Są to różnego rodzaju barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, benzoesan sodu, acetylowany adypinian diskrobiowy czy skrobia modyfikowana. Zanim zatem dokonamy zakupu, warto zapoznać się z etykietą na produkcie i sprawdzić jakie substancje wchodzą w jego skład. Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę jest ilość pomidorów w gramach na 100g produktu. Otóż, warto wybierać te, przetworzone z jak największej liczby pomidorów na 100 g produktu, gdyż analogicznie będą one zawierać więcej likopenu i potasu.
Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, można stwierdzić, że najbardziej korzystne byłoby przygotowywanie ketchupu samodzielnie. To samo tyczy się również soków i wszelkiego rodzaju przecierów pomidorowych dodawanych do zup, czy sosów.
Historia ketchupu powinna nauczyć nas zatem, że powinniśmy zachować rozsądek i nie rzucać się bez zastanowienia na tego rodzaju nowinki.