Jajka
Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo ciekawych inspiracji i przepisów kulinarnych, gdzie głównym składnikiem jest jajko. Jakie wartości odżywcze ma jajko? Jaja to jeden z podstawowych produktów, które są obecne w naszej kuchni. Służą jako świetny dodatek do wielu dań, są popularnym składnikiem kanapek i sałatek. Wykorzystujemy je do panierowania oraz do zagęszczania zup. Jaja na miękko, na twardo, sadzone czy też popularna jajecznica to z kolei świetne dania na kolacje lub posiłki. Omlety, kotleciki z jaj to natomiast ciekawe propozycje obiadowe. Jaja w naszej diecie to jednak nie tylko szeroki wachlarz możliwości urozmaicenie menu. To również szereg istotnych korzyści dla naszego zdrowia i urody. Dlaczego warto zadbać, by nasza dieta uwzględniała również jajka? Jaja kurze są bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie. Są to witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz cenna witamina A. Jajko to jednocześnie bardzo dobre źródło wysokowartościowego białka, substancji mineralnych oraz takich pierwiastków, jak: miedź, jod oraz fluor. Bardzo zdrowe jest samo żółtko, w którym znajdują się mające wyjątkowo korzystny wpływ na serce kwasy. Żółtko ma dobry wpływ nie tylko na serce, ale także na układ nerwowy. Osoby zestresowane lub ci, których praca wymaga dużego wysiłku umysłowego z pewnością powinni zatem jaja w swej diecie uwzględnić. Jedynym problemem związanym z jajami jest to, że zawierają one cholesterol, i to w znacznych ilościach. Zatem choć jajka są wspaniałym i bardzo ważnym dodatkiem do każdej diety, z ich spożywaniem nie można przesadzać. Zalecane spożycie to 3-4 jajka tygodniowo.
Jajka przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze